Όνομα Αλφαβητικά

# Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Επιλέξτε το όνομα

Από τους σημαντικότερους νεοκλασικούς γλύπτες στη Μεγάλη Βρετανία, φιλοτέχνησε προτομές και ανδριάντες, μεταξύ των οποίων και τον ανδριάντα του βρετανού πολιτικού  Τζωρτζ Κάνινγκ στην Αθήνα.

Γάλλος γλύπτης του β΄ μισού του 19ου αιώνα, με σημαντικό έργο στην κατεύθυνση του νατουραλισμού, επικεντρωμένο στην ανθρώπινη μορφή. Στις μνημειακές συνθέσεις του, κινήθηκε μεταξύ παράδοσης και νεοτερικότητας.

Διάσημος Γάλλος γλύπτης του 19ου αιώνα, φιλοτέχνησε μεγάλο αριθμό προτομών και ανδριάντων «μεγάλων ανδρών». Ηγετική μορφή της γαλλικής καλλιτεχνικής σχολής της δεκαετίας του 1830, διακρίθηκε για τη φιλελεύθερη, ανθρωπιστική και αντι-δεσποτική πολιτική του στάση, προβάλλοντας το πρότυπο του καλλιτέχνη-πολίτη.

Γάλλος γλύπτης, εισηγητής του ρεαλισμού στη γαλλική γλυπτική του 19ου αιώνα, με σημαντικό και πλούσιο έργο.

Δανός αρχιτέκτονας, έζησε και εργάστηκε στην Ελλάδα μεταξύ 1833-1850. Υπήρξε από τους πρώτους που εφάρμοσαν τη μνημειακή έκφραση του ελληνικού κλασικισμού στην Αθήνα των οθωνικών χρόνων.

Ο Δανο-Ισλανδός γλύπτης Άλμπερτ Μπέρτελ Θόρβαλντσεν (Bertel Thorvaldsen) γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη στις 19 Νοεμβρίου 1770 (κατ’ άλλους το 1768) και πέθανε στις 24 Μαρτίου 1844.

Γλύπτης με σπουδές στην Αθήνα και το Παρίσι, ασχολήθηκε στο έργο του με την ανθρώπινη μορφή, ολόσωμη, αποσπασματική ή σε προτομή. Με επιρροές από τον Bourdelle και τον Rodin, υπήρξε ένας από τους συνεπέστερους ανθρωποκεντρικούς έλληνες γλύπτες του 20ου αιώνα.

Από τους πρωτοπόρους της αφαίρεσης στη γλυπτική, ο Απέργης (1909-1986) σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). Στα έργα του χρησιμοποιεί ως υλικό κυρίως το μέταλλο, δημιουργώντας ραβδωτά ή ρομβοειδή σχήματα με εξπρεσιονιστικό ύφος.

Γλύπτρια με καταγωγή από γνωστή οικογένεια του Μεσολογγίου, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στην École Nationale Supérieure des Beaux Arts. Έργα της κοσμούν δημόσιους χώρους σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Γλύπτης (Αθήνα, 1917-15.12.1993), με σπουδές στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Τα έργα του, που έχουν εκτεθεί σε πολλούς δημόσιους χώρους, χαρακτηρίζονται από την αφαίρεση και την απλοποίηση.

Γλύπτης με καταγωγή από την Αρκαδία, καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγονται προτομές, ανδριάντες, γλυπτικές συνθέσεις και μετάλλια.

Τήνιος γλύπτης (1838-1901), με σπουδές στην Αθήνα και το Μόναχο, ακολούθησε την κλασικιστική παράδοση των δασκάλων του. Είχε το εργαστήριό του στη Σύρο και φιλοτέχνησε κυρίως προτομές και ανδριάντες.

Γλύπτης, από τους εισηγητές του ρεαλισμού στη νεοελληνική γλυπτική. Το έργο του διακρίνεται για τον συνδυασμό των ιδεαλιστικών τύπων με φυσιοκρατικά χαρακτηριστικά και ρεαλιστικές εκφάνσεις.

Σελίδα 1 από 4