Όνομα Αλφαβητικά

# Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Επιλέξτε το όνομα

Βασιλόπουλος Θεόδωρος

Γλύπτης με καταγωγή από την Αρκαδία, καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγονται προτομές, ανδριάντες, γλυπτικές συνθέσεις και μετάλλια.

Vasilopoulos

Γεννήθηκε στην Αλωνίσταινα Αρκαδίας το 1935. Σπούδασε γλυπτική στην ΑΣΚΤ με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) ενώ είχε δάσκαλό του τον Γιάννη Παππά με τον οποίο συνδέθηκε φιλικά. Στη διάρκεια των σπουδών του (1957-1961) συμμετείχε σε αποστολές μελέτης και αντιγραφής έργων λαϊκής τέχνης στο Πήλιο, ενώ αργότερα δούλεψε ως συντηρητής αγαλμάτων στα Μουσεία Αρχαίας Ολυμπίας και Δελφών. Το 1965 διορίστηκε βοηθός του Φροντιστηρίου Γυψοτεχνικής, Χαλκοχυτικής και Κεραμικής της ΑΣΚΤ, ενώ αργότερα έγινε επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Σχολής. Έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό από την δεκαετία του 1960. Υπήρξε μέλος του Συλλόγου Γλυπτών και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος από το 1979.  

Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγονται προτομές, ανδριάντες, γλυπτικές συνθέσεις και μετάλλια. Ξεχωρίζουν μεταξύ των έργων του ο ανδριάντας του Ασκληπιού στα Τρίκαλα και η προτομή του επισκόπου Βρεσθένης Θεοδώρητου Β΄ στην πλατεία Άρεως στην Τρίπολη. Ένα από τα τελευταία έργα του Βασιλόπουλου ήταν ο γλυπτός λέων που είναι τοποθετημένος στην κορυφή του Μνημείου Αρκάδων Πεσόντων 1940-1941 και οι πινακίδες που είναι αναρτημένες στο μνημείο που βρίσκεται στο στρατόπεδο 11ου συντάγματος Πεζικού στην Τρίπολη. Ο γλύπτης για την φιλοτέχνηση του λέοντα μελέτησε συστηματικά τις αναπαραστάσεις του Λέοντα της Χαιρώνειας όσο και το Λιοντάρι της Αμφίπολης. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη / Εργαστήρι Γιάννη Παππά. Πέθανε στην Αθήνα στις 20 Μαΐου 2019.

 

 

ΠΗΓΕΣ

 

  1. «Έφυγε από την ζωή ο γλύπτης Θεόδωρος Βασιλόπουλος», Δελτίο Τύπου του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, 20/05/2019, αναρτημένο στο http://www.eete.gr/pressitem/?listid=3&rowid=1050 (ημερομηνία ανάκτησης 25/06/2020)
  2. «Πέθανε ο γλύπτης που φιλοτέχνησε τον ‘’Ασκληπιό’’, στα Τρίκαλα», Trikala Voice, 18/05/2019, προσβάσιμο στο https://www.trikalavoice.gr/τοπικά/πέθανε-ο-γλύπτης-που-φιλοτέχνησε-τον/  (ημερομηνία ανάκτησης 20/05/2019)
  3. «Ένα διφυές μνημειακό έργο για τους ήρωες Πεσόντες Αρκάδες», ηλεκτρονική εφημερίδα Arcadia portal, 20/03/2018, προσβάσιμο στο https://www.arcadiaportal.gr/news/ena-difyes-mnimeiako-ergo-gia-toys-iroes-pesontes-arkades-picsvid (ημερομηνία ανάκτησης 20/05/2019) 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σακελλαρίου Φάνης Περάκης Δημήτριος (Μήτσος) »