Όνομα Αλφαβητικά

# Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Επιλέξτε το όνομα

David d’Angers (David, Pierre-Jean)

Διάσημος Γάλλος γλύπτης του 19ου αιώνα, φιλοτέχνησε μεγάλο αριθμό προτομών και ανδριάντων «μεγάλων ανδρών». Ηγετική μορφή της γαλλικής καλλιτεχνικής σχολής της δεκαετίας του 1830, διακρίθηκε για τη φιλελεύθερη, ανθρωπιστική και αντι-δεσποτική πολιτική του στάση, προβάλλοντας το πρότυπο του καλλιτέχνη-πολίτη.

dangers

O David d’Angers (1788-1856), ο διασημότερος ίσως Γάλλος γλύπτης του α΄ μισού του 19ου αιώνα,  ήταν γνωστός για την εμμονή του να κατασκευάζει προτομές και αγάλματα των διασήμων της εποχής του, ενώ είχε φιλοτεχνήσει και μνημείο για τον Γουτεμβέργιο στο Στρασβούργο. Γεννήθηκε στη γαλλική πόλη Angers όπου και σπούδασε ζωγραφική πριν μετακομίσει στο Παρίσι για καλύτερη εκπαίδευση το 1808. Μαθήτευσε δίπλα στον γλύπτη Philippe-Laurent Roland στην περίφημη Ecole des Beaux- Arts με υποτροφία της γενέτειράς του για να κερδίσει το 1811 το βραβείο Prix de Rome. Για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, πρόσθεσε το όνομα d’Angers, ως δηλωτικό της καταγωγής του. Γνώρισε σύντομα την καταξίωση με το έργο του έτσι ώστε το 1825 του απονεμήθηκε ο σταυρός της Λεγεώνας της Τιμής και εκλέχτηκε στην Ακαδημία των Καλών Τεχνών ενώ την επόμενη χρονιά διορίστηκε καθηγητής στην Ecole des Beaux-Arts. Ο γάμος του με μια εύπορη σύζυγο το 1831 του εξασφάλισε την απαραίτητη οικονομική ασφάλεια ώστε να αφοσιωθεί στο καλλιτεχνικό του έργο. Στις δεκαετίες 1830 και 1840 δημιούργησε γλυπτά για διάσημες προσωπικότητες με χρηματοδότηση διαφορετικών χορηγών σε ολόκληρη τη Γαλλία και στο εξωτερικό. Διάσημα είναι και τα ανάγλυφά του, όπως ο διάκοσμος του αετώματος στο Πάνθεον στο Παρίσι (1830-1837).

Ο David d’Angers στρατεύτηκε στην φιλελεύθερη αντιπολίτευση εναντίον των Βουρβόνων με κορύφωση στην Επανάσταση του Ιουλίου 1830 και αργότερα αντιτάχθηκε στο πραξικόπημα του Λουδοβίκου-Ναπολέοντα (1851), με βαριές συνέπειες για το έργο του. Υπέστη λογοκρισία ενώ σε ηλικία 60 ετών εξορίστηκε για ένα χρόνο. Το 1855 έπαθε εγκεφαλικό και πέθανε την επόμενη χρονιά. Η κηδεία του μετατράπηκε σε αντιπολιτευτική διαδήλωση.

Στο έργο του επιδίωκε να κάνει αθάνατες ή να «αναστήσει» μεγάλες ιστορικές μορφές προς όφελος της κοινωνίας, μεταδίδοντας ηθικά ιδανικά και πνευματικές αρετές. Συχνά τα μνημεία του διακρίνονται από καινοτόμες τεχνικές που αποτυπώνονται σε εκφραστικές φυσιογνωμίες και χειρονομίες, εκτεταμένες επιγραφές και αφηγηματικά ανάγλυφα. Επέλεγε να εκφράσει μέσω της γλυπτικής τον χαρακτήρα του απεικονιζόμενου προσώπου, με αποτέλεσμα μια μεγάλη ποικιλία γλυπτών πορτρέτων. Άσκησε ισχυρή επίδραση στην πολιτισμική πολιτική και τη γλυπτική τέχνη της εποχής του, μέσω των μαθητών του και της δημόσιας δράσης του, όχι μόνο καλλιτεχνικής αλλά και πολιτικής.

 

 

ΠΗΓΕΣ

Pierre-Jean David d'Angers, National Gallery of Art  https://www.nga.gov/collection/artist-info.2079.html

Hans A. Pohlsander, National monuments and nationalism in 19th century Germany, Οξφόρδη-Νέα Υόρκη, Peter Lang, 2008, σ. 110-111.

 

Εικόνα: David d'Angers (1847), λιθογραφία του Henri-Charles Oulevay σύμφωνα με τον Édouard Baldus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ξενάκης Γεώργιος Thorvaldsen Bertel »