Όνομα Αλφαβητικά

# Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Επιλέξτε το όνομα

Δημητριάδης Γεώργιος, ο Αθηναίος

Εξαιρετικά παραγωγικός γλύπτης, ο οποίος διακρίθηκε για το έργο του στο πεδίο των δημόσιων μνημείων, φιλοτεχνώντας ηρώα, προτομές και ανδριάντες που έχουν τοποθετηθεί σε πολλά σημεία της Αθήνας αλλά και της Ελλάδας.

DIMITRIADIS

Ο Γεώργιος Δημητριάδης (1880-1941), γνωστός με το προσωνύμιο «Αθηναίος», γεννήθηκε στην Κόρινθο και σπούδασε στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Μαθήτευσε κοντά στον γλύπτη Γεώργιο Βρούτο (1843-1909) ενώ διακρίθηκε σε καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς των αρχών του 20ού αιώνα αποσπώντας βραβεία. Θεωρείται ένας από τους παραγωγικότερους καλλιτέχνες του Μεσοπολέμου, φιλοτεχνώντας σειρά προτομών, ανδριάντων και Ηρώων που τοποθετήθηκαν στην Αθήνα και ανά την Ελλάδα, αναδεικνύοντας τον Δημητριάδη σε γλύπτη που κατεξοχήν ασχολήθηκε και τυποποίησε τη δημιουργία του στο πεδίο των δημόσιων μνημείων. Μεταξύ των έργων του, ξεχωρίζουν ο ύψους 2 μέτρων ανδριάντας του Θεόδωρου Δηλιγιάννη τοποθετημένος στον περίβολο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (Παλαιά Βουλή), το επιβλητικό μνημείο Αμερικανών Φιλελλήνων στη συνοικία των Αμπελοκήπων ανεγερμένο το 1930 στο πλαίσιο των εορτασμών της Εκατονταετηρίδας, η προτομή του ποιητή Αχιλλέα Παράσχου στον κήπο του Ζαππείου κατόπιν πρωτοβουλίας του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός και η αντίστοιχη του Γεώργιου Σουρή, καθώς και το Ηρώον του Κιλκίς αφιερωμένο στους Βαλκανικούς πολέμους. Ο Γ. Δημητριάδης πέθανε στην Αθήνα μόλις ξεκινούσε η σκοτεινή περίοδος της Κατοχής. Σύμφωνα με τον ιστορικό της Τέχνης και καθηγητή Δημήτρη Παυλόπουλο, η μορφή του γλύπτη αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη μεταπολεμική καλλιτεχνική δημιουργία δεδομένου ότι ο Δημητριάδης ο Αθηναίος ενέπνευσε τον κινηματογραφικό ήρωα Λυμπεριάδη τον Νάξιο, γλύπτη του έφιππου ανδριάντα του στρατηγού Λάμπρου Δεκαβάλλα στην ταινία «Ένας ήρωας με παντούφλες» (1958) των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου.   

 

 

 

ΠΗΓΕΣ

  • Λήμμα «Δημητριάδης Γεώργιος», Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, τομ. Θ΄, Πυρσός 1929, σελ. 114.
  • Ζέτα Αντωνοπούλου, Τα γλυπτά της Αθήνας. Υπαίθρια Γλυπτική 1834-2004, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα 2003, σελ. 202.  
  • Δημήτρης Παυλόπουλος, «Πώς συνδικαλίστηκαν οι γλύπτες στον Μεσοπόλεμο», 4/2/2019, ιστοσελίδα SLPress (https://slpress.gr/politismos/pos-syndikalistikan-oi-glyptes-ston-mesopolemo/) (ημερομηνία επίσκεψης 27/05/2020).

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Thorvaldsen Bertel Σώχος Λάζαρος »