Όνομα Αλφαβητικά

# Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Επιλέξτε το όνομα

Falquière, Jean Alexandre Joseph

Γάλλος γλύπτης, εισηγητής του ρεαλισμού στη γαλλική γλυπτική του 19ου αιώνα, με σημαντικό και πλούσιο έργο.

 

Falquière

Γεννήθηκε στην Τουλούζη της Γαλλίας το 1831. Αρχικά μαθήτευσε στην École des Beaux-Arts, της πόλης, όπου και σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική. Το 1853 του απονεμήθηκε το δημοτικό βραβείο που του επέτρεψε να ξεκινήσει τις σπουδές του στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι, το 1854, δίπλα στον François Jouffroy. Το 1859 κέρδισε το Prix de Rome στη γλυπτική, χρηματικό βραβείο με το οποίο συνέχισε τις σπουδές του στη Ρώμη. Επιστρέφοντας στο Παρίσι το 1867, το έργο του ήταν ήδη γνωστό και ο ίδιος καταξιωμένος γλύπτης. Τότε άνοιξε το πρώτο εργαστήριο στην οδό de l' Ouest. Το 1868 του απονεμήθηκε τιμητικό μετάλλιο στο Salon του Παρισιού. Το 1882 έγινε μέλος της Académie des Beaux-Arts και την ίδια χρονιά καθηγητής στην École des Beaux-Arts. Τη δεκαετία του 1880 -περίοδο έντονης παραγωγής γλυπτών στη Γαλλία-ο Falguière κατακλύστηκε από παραγγελίες. Μέχρι το τέλος της ζωής του επέβλεπε πέντε εργαστήρια και πολλούς μαθητές, ανάμεσα στους οποίους οι Idrac, Injalbert, Marqueste, Théodore-Rivière και Antonin Mercié. Πολλά από τα προπλάσματά του χυτεύτηκαν σε διαφορετικά υλικά και διαστάσεις, και τοποθετήθηκαν σε διαφορετικές περιοχές. Πέθανε στο Παρίσι το 1900.

Εισηγητής του ρεαλισμού στη γαλλική γλυπτική του 19ου αιώνα, θεωρήθηκε συνεχιστής του Jean-Baptiste Carpeaux. Οι γυναικείες μυθολογικές μορφές του τον έκαναν εξαιρετικά δημοφιλή. Φιλοτέχνησε, επίσης, προτομές, ενώ από τις αρχές της δεκαετίας του 1870 πρόσθεσε στο έργο του ζωγραφικούς πίνακες ιστορικού περιεχομένου και τοπιογραφίες. Ανάμεσα στα γλυπτά έργα του, συγκαταλέγεται και το σύμπλεγμα «Η Ελλάς τον Βύρωνα» στην Αθήνα, καθώς, μετά τον θάνατο του  Henri-Michel-Antoine Chapu (1893), ανέλαβε και πραγματοποίησε την ολοκλήρωση και μεταφορά σε μάρμαρο του μνημειακού συνόλου.

 

ΠΗΓΕΣ

«List of works by Alexandre Falguière», Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_works_by_Alexandre_Falgui%C3%A8re (ανάκτηση: 16/10/2019).
«FALGUIÈRE, Jean Alexandre Joseph», Web Gallery of Art, https://www.wga.hu/bio_m/f/falguier/biograph.html (ανάκτηση: 16/10/2019).

Η φωτογραφία του Jean Alexandre Joseph Falquière στο https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mus%C3%A9e_du_Vieux_Toulouse_-_L%27atelier_d%27Alexandre_Falgui%C3%A8re,_photographie_anonyme_de_1865.jpg:Mus%C3%A9e_du_Vieux_Toulouse_-_L%27atelier_d%27Alexandre_Falgui%C3%A8re,_photographie_anonyme_de_1865.jpg  (ανάκτηση: 14/10/2019)

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ουσώφ Βλαντιμίρ Chapu, Henri-Michel-Antoine »