(1874-1945) Βρετανός επιχειρηματίας στην οικία του οποίου στο Thornbridge βρισκόταν ο ανδριάντας του George Canning, από όπου μεταφέρθηκε στην Ελλάδα το 1931, μετά από δωρεά της συζύγου του προς τον Δήμο Αθηναίων.
Ο Γεώργιος Κάνινγκ ήταν φιλελεύθερος Άγγλος πολιτικός, υπουργός εξωτερικών και για μικρό διάστημα (Απρίλιος – Ιούλιος 1827) πρωθυπουργός της Αγγλίας. Στήριξε το ελληνικό αίτημα για ανεξαρτησία και εξασφάλισε δάνεια στην ελληνική Προσωρινή Διοίκηση με εγγύηση του αγγλικού δημοσίου, με αποτέλεσμα να αναγνωριστεί ως Φιλέλληνας.
Αμερικανός φιλέλληνας, κλασικός φιλόλογος και πολιτικός, ο Edward Everett (1794-1865) συνέβαλε αποφασιστικά στη γνωστοποίηση της Ελληνικής Επανάστασης στην αμερικάνικη κοινή γνώμη και στη διέγερση των φιλελληνικών αισθημάτων στις ΗΠΑ.
Βρετανός ευγενής, πολιτικός και φιλέλληνας, ασπάστηκε το ορθόδοξο δόγμα, συνέβαλε στην προαγωγή της παιδείας στον ελλαδικό χώρο και ίδρυσε την Ιόνιο Ακαδημία στην Κέρκυρα.
Από τους σημαντικότερους Βρετανούς Φιλέλληνες, ο αριστοκρατικής καταγωγής Άστιγξ (1794-1828) μετείχε στην Ελληνική Επανάσταση με το πλοίο του «Καρτερία», που είχε ναυπηγήσει ο ίδιος στο Λονδίνο. Διακρίθηκε σε πολλές μάχες αλλά τραυματίστηκε στην πολιορκία του Αιτωλικού και πέθανε λίγες μέρες αργότερα.
Ο Αμερικάνος φιλέλληνας Samuel Gridley Howe (1801-1876) μετείχε ως εθελοντής γιατρός στην Ελληνική Επανάσταση (1824-1827) και συνέγραψε μια από τις πρώτες ιστορίες του Αγώνα. Επανήλθε στην Ελλάδα το 1866 στηρίζοντας την Κρητική Επανάσταση. Ανέπτυξε σημαντική φιλανθρωπική δράση στις ΗΠΑ στον τομέα της πρόνοιας για άτομα με αναπηρία και ιδίως για άτομα με τυφλότητα.
Γάλλος στρατιωτικός (αντισυνταγματάρχης) που πολέμησε ως εθελοντής στον Αγώνα του 1821. Μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο και στη συνέχεια στην Αθήνα όπου ανέλαβε στρατιωτικά αξιώματα.
Ο Γεώργιος Αβέρωφ, με καταγωγή από το Μέτσοβο, εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο όπου ανέπτυξε μεγάλη εμπορική δραστηριότητα και δημιούργησε μεγάλη περιουσία. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ευεργέτες που υποστήριξαν την θεμελίωση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών θεσμών στο ελληνικό κράτος ενώ χρηματοδότησε πλήθος κοινωφελών έργων για την ελληνική παροικία της Αιγύπτου.
Ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, με καταγωγή από την Ανδρίτσαινα, ήταν έμπορος, εκ των πρωτεργατών της Φιλικής Εταιρείας και αγωνιστής της Επανάστασης του 1821. Μετά την ίδρυση του κράτους, μετείχε στη διοίκηση και ανέλαβε διάφορα αξιώματα.
Ηγετική μορφή του Αγώνα στην Ανατολική Στερεά, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος (1788/9-1825) υπηρέτησε στην αυλή του Αλή Πασά, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και διακρίθηκε για τις στρατηγικές του ικανότητες. Στη δίνη της εμφύλιας διαμάχης, κατηγορήθηκε για συνεργασία με τον εχθρό και βρήκε τραγικό τέλος στην Ακρόπολη της Αθήνας, όπου είχε φυλακιστεί, τον Ιούνιο του 1825.
Περισσότερα...
Πολιτικός από την Ηλεία, με αντιοθωνική δράση, εκλέχτηκε πολλές φορές βουλευτής ενώ διετέλεσε υπουργός σε διάφορες κυβερνήσεις.
Δραστήριος έμπορος και επιχειρηματίας, διατέλεσε δήμαρχος Ερμούπολης για περίπου 20 έτη. Προσωπικότητα συνδεμένη άρρηκτα με την ιστορία της πόλης τον 19ο αιώνα ως ο ισχυρότερος πολιτικός και οικονομικός παράγοντας του νησιού.
H Δόμνα Βισβίζη (1783 ή 1784 - 1850), με καταγωγή από τη Θράκη, μετείχε με το πλοίο και την περιουσία της στην Ελληνική Επανάσταση, προβάλλοντας το γυναικείο πρότυπο της αγωνίστριας.
Ο αρματολός Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος (1789-1868) καταγόταν από τη Νικόπολη της Πρέβεζας και διακρίθηκε στη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου πολεμώντας από τον «προμαχώνα του Φραγκλίνου». Ανέλαβε στρατιωτικά αξιώματα επί Όθωνα και έγινε ο πρώτος Έλληνας αρχηγός της Χωροφυλακής.