Όνομα Αλφαβητικά

# Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Επιλέξτε το όνομα

Αναγνωστόπουλος Παναγιώτης

Ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, με καταγωγή από την Ανδρίτσαινα, ήταν έμπορος, εκ των πρωτεργατών της Φιλικής Εταιρείας και αγωνιστής της Επανάστασης του 1821. Μετά την ίδρυση του κράτους, μετείχε στη διοίκηση και ανέλαβε διάφορα αξιώματα.

Γεννήθηκε στην Ανδρίτσαινα είτε το 1790 είτε το 1794 και ήταν γιος του Αναγνώστη Μυλωνά και της Μαρίας Χρηστάκη. Έλαβε την πρώτη του εκπαίδευση στην γενέτειρά του. Η πενιχρή οικονομική κατάσταση της οικογένειας, οδήγησε σε μετεγκατάστασή τους στην Σμύρνη στα 1808. Κατόπιν, ο Π. Αναγνωστόπουλος μετέβη στην Οδησσό όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως εμπορικός υπάλληλος (γραμματικός) στις επιχειρήσεις του Τριπολίτη, μετέπειτα μέλους της Φιλικής Εταιρείας, Αθανασίου Σέκερη. Μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία στα 1816 από το ιδρυτικό της μέλος Νικόλαο Σκουφά και πολύ σύντομα ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην Εταιρεία και στην εξάπλωση των ιδεών της. Σύμφωνα με κάποιες ιστορικές πηγές, ο Π. Αναγνωστόπουλος ήταν το τέταρτο από τα ιδρυτικά μέλη της εταιρείας μετά από τους Ε. Ξάνθο, Ν. Σκουφά, Α. Τσακάλωφ, αναφορά που δεν επιβεβαιώνεται από την σύγχρονη ιστορική έρευνα. Στα πρώτα χρόνια ανάπτυξης της Εταιρείας (1814-1818), ο Π. Αναγνωστόπουλος παρέμενε σε σταθερή επαφή με τον Ν. Σκουφά και έδρασε υπέρ της επαναστατικής προπαρασκευής στην περιοχή της Οδησσού και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών. Κατά τις αποστολές του, ο Αναγνωστόπουλος πέτυχε μια σειρά από καταλυτικής σημασίας μυήσεις, όπως εκείνες του Αναγνωσταρά (Αναγνώστη Παπαγεωργίου),του Ασημάκη Κροκιδά, του Γεωργίου Λεβέντη και αργότερα του μεγαλέμπορου Παναγιώτη Σέκερη, ο οποίος προσέφερε για τις ανάγκες της Εταιρείας ποσό ύψους 10 χιλιάδων γροσιών. Στα 1818 με την μετακίνηση της έδρας της Εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη, ο Αναγνωστόπουλος θα τεθεί στον στενά ηγετικό πυρήνα, ιδίως μετά τον θάνατο του Σκουφά κατά τον Ιούλιο 1818. Στην περίοδο αυτή δεν έλειψαν οι εσωτερικές συγκρούσεις των ηγετικών μελών και ιδίως του Αναγνωστόπουλου με τον Ξάνθο. Η κήρυξη της Επανάστασης θα τον βρει στις πολεμικές επάλξεις στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, ενώ λίγο καιρό αργότερα θα συνοδεύσει τον Δημήτριο Υψηλάντη στην Πελοπόννησο, ταξιδεύοντας και οι δύο με πλαστά έγγραφα. Κατά την διάρκεια των πολεμικών γεγονότων ο Π. Αναγνωστόπουλος έλαβε ενεργό ρόλο σε μάχες ενώ ασχολήθηκε και με οργανωτικά ζητήματα του Αγώνα. Αργότερα, στα χρόνια του Ιωάννη Καποδίστρια, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της πολιτικής του Κυβερνήτη, ενώ στην ίδια περίοδο διετέλεσε Νομάρχης Ηλείας (1829-1831). Κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 1831-Μαρτίου 1832 διετέλεσε επίτροπος Σπάρτης και κατόπιν για βραχύ διάστημα επίτροπος τμήματος νήσων του Αιγαίου και των Σποράδων. Κατά την Οθωνική περίοδο θήτευσε σε μια σειρά από διοικητικές θέσεις, κυρίως στην Πελοπόννησο και ως Σύμβουλος Επικρατείας (1843). Πέθανε το 1854 στην Αθήνα από την επιδημία χολέρας που είχε εξαπλωθεί στην πόλη, ως αποτέλεσμα του ναυτικού αποκλεισμού του Πειραιά στα χρόνια του Κριμαϊκού Πολέμου.

 

 

ΠΗΓΕΣ

  • Βασίλης Παναγιωτόπουλος, «Η Φιλική Εταιρεία. Οργανωτικές προϋποθέσεις της Εθνικής Επανάστασης», Ιστορία του Νέου Ελληνισμού (1770-2000), τομ. 3, εφ. Τα Νέα-Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2003, σελ. 9-32.
  • Παναγιώτης Μιχαηλάρης, Οι Φιλικοί. Εμμανουήλ Ξάνθος, Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, Γρηγόριος Δικαίος, Νικόλαος Σκουφάς, Αθανάσιος Τσακάλωφ, Σειρά Οι ιδρυτές της Νεότερης Ελλάδας, εφ. Τα Νέα, Αθήνα 2009, σελ. 61-82.
  • Σοφία Μπελόκα, λήμμα «Αναγνωστόπουλος Παναγιώτης», 1821 Lexicon, Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (ΚΕΝΙ) – Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, προσβάσιμο στο https://keni.panteion.gr/images/1821/Anagnostopoulos_Panagiotis.pdf (ημερομηνία πρόσβασης 22/11/2020)