Όνομα Αλφαβητικά

# Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Επιλέξτε το όνομα

Βλαχόπουλος Κωνσταντίνος

Ο αρματολός Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος (1789-1868) καταγόταν από τη Νικόπολη της Πρέβεζας και διακρίθηκε στη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου πολεμώντας από τον «προμαχώνα του Φραγκλίνου». Ανέλαβε στρατιωτικά αξιώματα επί Όθωνα και έγινε ο πρώτος Έλληνας αρχηγός της Χωροφυλακής.

Ο Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος γεννήθηκε το 1789 στη Νικόπολη της Πρέβεζας και καταγόταν από μεγάλη οικογένεια αρματολών της Δυτικής Ελλάδας. Σπούδασε στα Ιωάννινα και σε εφηβική ηλικία υπηρέτησε στην αυλή του Αλή Πασά Ιωαννίνων. Κατά την προεπαναστατική περίοδο μαζί με τον αδερφό του Αλεξάκη ήταν αρματολός. Σύντομα ήρθε σε σύγκρουση με τον Αλή και συμμετείχε στη πυρπόληση του Αγρινίου (1808). Τα δυο αδέλφια κατέφυγαν στην Κέρκυρα λόγω των διώξεων του Αλή Πασά. Στην Κέρκυρα οι Βλαχόπουλοι ως βαθμοφόροι κατετάγησαν στα ελληνικά τάγματα του αγγλικού στρατού. Το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία. Από κοινού με τα αδέλφια του Αλεξάκη και Δημήτριο συνέβαλαν στη συμμετοχή της Δυτικής Ελλάδας στον αγώνα. Μετείχε ενεργά στις πολεμικές επιχειρήσεις για την απελευθέρωση του Βλοχού και του Αγρινίου, πολέμησε μαζί με το Μάρκο Μπότσαρη στο Καρπενήσι (1823), και μετά τον θάνατο του τελευταίου ανέλαβε με επιτυχία την υπεράσπιση του Αιτωλικού. Προβιβάστηκε στον βαθμό του χιλίαρχου. Μετείχε στη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου (1825)  όπου με το στράτευμά του πολέμησε από τον «προμαχώνα του Φραγκλίνου». Διασώθηκε από την Έξοδο και συνέχισε τις πολεμικές επιχειρήσεις με τον Γ. Καραϊσκάκη στην Αττική. Μετά το τέλος της Επανάστασης ο Βλαχόπουλος διορίστηκε μοίραρχος Αιτωλοακαρνανίας και συνέβαλε στην καταπολέμηση της ληστείας. Το 1837 προβιβάστηκε σε Ταγματάρχη. Την περίοδο της αντιβασιλείας ανέπτυξε αντιβαυαρική δράση μέσα στον στρατό. Αργότερα ο Όθωνας του ανέθεσε την αρχηγία της Χωροφυλακής. Απεβίωσε το 1868.

 

 

ΠΗΓΕΣ

 

Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος, σύντομο βιογραφικό σημείωμα στον ιστότοπο «Η Νέα Εποχή», προσβάσιμο http://www.epoxi.gr/ (ανάκτηση 30-3-2020).