Όνομα Αλφαβητικά

# Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Επιλέξτε το όνομα

Howe Samuel Gridley

Ο Αμερικάνος φιλέλληνας Samuel Gridley Howe (1801-1876) μετείχε ως εθελοντής γιατρός στην Ελληνική Επανάσταση (1824-1827) και συνέγραψε μια από τις πρώτες ιστορίες του Αγώνα. Επανήλθε στην Ελλάδα το 1866 στηρίζοντας την Κρητική Επανάσταση. Ανέπτυξε σημαντική φιλανθρωπική δράση στις ΗΠΑ στον τομέα της πρόνοιας για άτομα με αναπηρία και ιδίως για άτομα με τυφλότητα.

Ο Samuel Gridley Howe γεννήθηκε στην Βοστόνη και πραγματοποίησε σπουδές ιατρικής. Στα 1824 μετέβη στον επαναστατημένο ελλαδικό χώρο και κατετάγη εθελοντής ιατρός στο πλευρό των επαναστατών για διάστημα τριών περίπου ετών. Κατά την παραμονή του στο εξεγερμένο Μεσολόγγι συνδέθηκε φιλικά με τον Λόρδο Βύρωνα. Μάλιστα μετά τον θάνατο του τελευταίου, ο Howe κράτησε την περικεφαλαία του ως κειμήλιο. Η περικεφαλαία τελικώς παραχωρήθηκε από την κόρη του Howe στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο το 1925. Ο Howe υποστήριξε με πολλαπλούς τρόπους τον Αγώνα, τόσο πολεμώντας και προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες, όσο και συγκεντρώνοντας χρήματα και είδη πρώτης ανάγκης στην Αμερική, για τους άμαχους πληθυσμούς της Επανάστασης. Το 1827 πρωτοστάτησε στην συγκέντρωση χρημάτων για τους άμαχους ελληνικούς πληθυσμούς, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει ποσό 60 χιλιάδων δολαρίων. Υπήρξε ένας από του πρώτους που επιχείρησαν να συνθέσουν μια ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης και μάλιστα πριν ακόμα τα πολεμικά γεγονότα τερματιστούν. Έτσι, στα 1828 εκδόθηκε στην Νέα Υόρκη το έργο του An historical Sketch of the Greek Revolution. Το ογκώδες σύγγραμμά του, 450 και πλέον σελίδων καλύπτει τα πολεμικά γεγονότα έως τον Αύγουστο του 1827. Η σχέση του Howe με την Ελλάδα δεν τερματίστηκε με το πέρας της Επανάστασης. Σαράντα περίπου χρόνια αργότερα, στα 1866, θα πρωτοστατούσε σε ενέργειες υποστήριξης της Κρητικής Επανάστασης (1866-1869) από την Αμερική, αλλά και επανερχόμενος στο ελληνικό πια κράτος, αναλαμβάνοντας κομβικό ρόλο στην οργάνωση επιτροπών και πρωτοβουλιών για την περίθαλψη των Κρητών προσφύγων. Στο μεσοδιάστημα είχε αναπτύξει πολύ έντονη δραστηριότητα στην χώρα του για την πρόνοια και περίθαλψη ατόμων με αναπηρία, ιδίως για άτομα με τυφλότητα, ιδρύοντας σχολείο για τυφλούς μαθητές. Σε κάποιες από τις σημερινές βιογραφίες του, η φιλανθρωπική αυτή του δράση θεωρείται ότι ενισχύθηκε καταλυτικά από την πολεμική-ιατρική του εμπειρία κατά την Ελληνική Επανάσταση και από την εμπειρική παρατήρηση σε τραυματίες και ανάπηρους πολέμου. Το κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο συνεχίστηκε έως το τέλος της ζωής του από την θέση του προέδρου του Κρατικού Γραφείου Φιλανθρωπιών της Μασαχουσέτης (State Board of Charities of Massachusetts). 

 

 

 

ΠΗΓΕΣ

 

Λήμμα «Σάμουελ Χάου», Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, Πυρσός 1933, σελ. 468.

Καλογερόπουλος Διονύσιος, Σύντομος βιογραφία του Σαμουήλ Χάου, 1935.      

Ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, https://www.encyclopedia.com/people/social-sciences-and-law/social-reformers/samuel-gridley-howe#Howe-Sam  (Ημερομηνία ανάκτησης 10/12/2019)