Όνομα Αλφαβητικά

# Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Επιλέξτε το όνομα

Βρούτος Γεώργιος

Γλύπτης του 19ου αιώνα με σπουδές στο Σχολείο των Τεχνών στην Αθήνα και στην Ιταλία. Ασχολήθηκε με το ταφικό μνημείο, την προτομή, τον ανδριάντα καθώς και με μυθολογικά θέματα και την παιδική μορφή στη φύση.

Broutos GeorgeΟ Γεώργιος Βρούτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1843. Σπούδασε γλυπτική στο Σχολείο των Τεχνών από το 1859 έως 1864 με δάσκαλό του τον Γ. Φυτάλη, ενώ πήρε μαθήματα μαρμαροτεχνίας στο εργαστήριο του Ιω. Κόσσου. Το 1866 η βασίλισσα Όλγα του εξασφάλισε υποτροφία με την οποία συνέχισε τις σπουδές του στη Ρώμη για τρία χρόνια. Έξι μήνες σπούδασε στην Academia di Francia και συνέχισε μέχρι το 1870 στην Ακαδημία του Άγιου Λουκά. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ιταλία φιλοτέχνησε τα γλυπτά για τη βίλα του ιταλού τραπεζίτη Τορλόνια ύστερα από σύσταση του καθηγητή του Νιακαρίνι. Το 1873 επέστρεψε στην Αθήνα και άνοιξε εργαστήριο στην Πλάκα. Το 1883, μετά το θάνατο του Λ. Δρόση ανέλαβε καθηγητής γλυπτικής στο Σχολείο των Τεχνών, θέση που διατήρησε μέχρι τον θάνατό του. Δική του πρωτοβουλία ήταν οι Αβερώφειοι διαγωνισμοί του Πολυτεχνείου. Το 1888 ανακηρύχθηκε μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Παρισιού. Το 1900 ξεκίνησε να διδάσκει γλυπτική στη νεοσυσταθείσα Καλλιτεχνική Σχολή Κυριών της Εταιρείας Φιλοτέχνων. Αν και οι σπουδές του ήταν στα πρότυπα του κλασικισμού, στις καλλιτεχνικές του δημιουργίες παρουσιάζονται στοιχεία ρεαλισμού κυρίως προς τα τέλη του 19ου αιώνα. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη γλυπτικής· το ταφικό μνημείο, την προτομή, τον ανδριάντα και με μυθολογικά θέματα και την παιδική μορφή στη φύση. Εργάστηκε επίσης για τη συμπλήρωση αρχαίων γλυπτών και το 1898 υπέβαλε προτάσεις για τη συμπλήρωση του Λέοντα της Χαιρώνειας. Στο εργαστήριό του υπήρχε μόνιμη έκθεση, ενώ έλαβε μέρος σε πανελλήνιες και διεθνείς εκθέσεις, όπως η Παγκόσμια Έκθεση Παρισιού. Έργα του είναι ο καθιστός ανδριάντας του Κοραή στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών (1875) και ο ανδριάντας του Διονύσιου Σολωμού στη Ζάκυνθο (1901). Απεβίωσε το 1909.

 

ΠΗΓΕΣ

««Βρούτος Γεώργιος», διαδικτυακή σελίδα Εθνικής Πινακοθήκης, προσβάσιμη στο https://www.nationalgallery.gr/el/zographikh-monimi-ekthesi/painter/broutos-georgios.html (ανάκτηση 10/11/2020).

 

Πηγή εικόνας: «Βρούτος Γεώργιος», Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών, Νεοελληνική Εικονιστική Προσωπογραφία, ΕΙΕ, προσβάσιμο στην διαδικτυακή σελίδα Πανδέκτης, προσβάσιμο στο http://pandektis.ekt.gr/dspace/handle/10442/57436 (ανάκτηση 10/11/2020).

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Βούλγαρης Ιωάννης Εμμ. Γύζης Τηλέμαχος »