Όνομα Αλφαβητικά

# Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Επιλέξτε το όνομα

Θεοχαρόπουλος Σωτήριος

Ο Σωτήριος Θεοχαρόπουλος (1788 - 1854) ήταν πρόκριτος της περιοχής των Καλαβρύτων, φιλικός και στρατιωτικός. Συμμετείχε στο επαναστατικό κίνημα της Πάτρας και σε επιχειρήσεις του αγώνα. Μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους εκλέχτηκε πολλές φορές βουλευτής.

Ο Σωτήριος Θεοχαρόπουλος (Θεοχάρης Σωτηράκης), με καταγωγή από την Αγία Βαρβάρα Καλαβρύτων, ήταν τοπικός πρόκριτος των Κλουκινοχωρίων της επαρχίας Καλαβρύτων υπό την επιρροή του μεγαλοπροεστού της περιοχής Σωτήρη Χαραλάμπη. Το 1818 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία και εργάστηκε για την προετοιμασία της Επανάστασης. Τον Ιανουάριο 1821 συμμετείχε στη μυστική σύσκεψη της Βοστίτσας (Αίγιο) μαζί με κληρικούς, άλλους πρόκριτους και έμπορους της ευρύτερης περιοχής και με τον Γρηγόριο Δικαίο-Παπαφλέσσα. Σε αυτή τη συγκέντρωση αποφασίστηκε η αναβολή της έναρξης της επανάστασης. Ο Θεοχαρόπουλος συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε στην Αγία Λαύρα στις 10 (ή στις 13) Μαρτίου, μαζί με τους Παλαιών Πατρών Γερμανό, Κερνίκης Προκόπιο, Σωτήρη Χαραλάμπη, Ασημάκη Ζαϊμη, Ανδρέα Λόντο κ.ά., όπου και πάλι αποφασίστηκε, σύμφωνα με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό που συμμετείχε στη σύσκεψη, "να μην δώσουν την παραμικρή αφορμή αλλά να παραμείνουν αδρανείς μέχρι να δουν πως πάνε τα πράγματα". Μετά τη συνέλευση ο Θεοχαρόπουλος αναχώρησε για τη Ζαρούχλα περιμένοντας τις εξελίξεις.

Στις 21 Μαρτίου 1821 εκδηλώθηκε στην Πάτρα επαναστατικό κίνημα υπό τον Παναγιώτη Καρατζά, που ανάγκασε τους μουσουλμάνους να καταφύγουν στο φρούριο. Ο Θεοχαρόπουλος, μαζί με ένα μικρό αριθμό κοτζαμπάσηδων και αρχιερέων (Ανδρέας Λόντος, Ανδρέας Ζαΐμης, Μπενιζέλος Ρούφος, Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος και οι επίσκοποι Παλαιών Πατρών Γερμανός και Κερνίκης Προκόπιος) από τη βορειοδυτική Πελοπόννησο με συνοδεία οπλοφόρων, εισήλθε στην πόλη και στις 26 Μαρτίου συγκρότησαν το Επαναστατικό ή Αχαϊκό Διευθυντήριο. Ο Θεοχαρόπουλος διέθεσε αρκετά χρηματικά ποσά για την Επανάσταση και έλαβε μέρος σε σειρά μαχών μεταξύ άλλων στις επιχειρήσεις της Πάτρας, Λεβίδιου και Ακράτας. Το 1824 προβιβάστηκε στον βαθμό του στρατηγού.

Ο Θεοχαρόπουλος, εκτός από τη συμμετοχή του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ανέλαβε και πολιτικούς ρόλους. Την περίοδο διακυβέρνησης του Ιω. Καποδίστρια ήταν πληρεξούσιος Καλαβρύτων και συμμετείχε στην Εθνοσυνέλευση του Άργους. Κατά την οθωνική περίοδο ανέλαβε διοικητικές θέσεις στην Αχαΐα και την Ηλία. Διορίστηκε Γερουσιαστής και εκλέχτηκε αρκετές φορές βουλευτής. Απεβίωσε το 1854 σε ηλικία 66 χρόνων.

 

 

ΠΗΓΕΣ

 

 

Πηγή εικόνας: «Θεοχαρόπουλος Σωτήριος», ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ στην διαδικτυακή σελίδα http://www.nhmuseum.gr/en/fakelos-syllogon/antikeimena/11696_en/ (ανάκτηση 30/11/2020).