Όνομα Αλφαβητικά

# Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Επιλέξτε το όνομα

Τσερπέλη, οικογένεια

Αρματολοί του Ζυγού, μετείχαν στην πολιορκία του Μεσολογγίου και σε άλλες πολεμικές επιχειρήσεις της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας κατά τις οποίες σκοτώθηκαν πολλά μέλη της οικογένειας, ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα.

Ο Αθανάσιος Τσερπέλης ήταν κλεφταρματολός, είχε το σώμα του στα Βουνά του Ζυγού. Μετείχε στη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου και πέθανε στον προμαχώνα του Γ. Κίτσου. Ο  πρωτότοκος γιός του, Πέτρος Τσερπέλης με καταγωγή από το Μεσολόγγι είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία. Διέθετε σημαντική δύναμη ένοπλου σώματος και είχε λάβει τον βαθμό του Ταγματάρχη. Μετείχε στην πολιορκία του Μεσολογγίου ως υπαρχηγός του στρατηγού Μακρή. Οι άλλοι γιοί του Αθανάσιου, ο Κωνσταντίνος, λοχαγός-μπουλουκτσής, ο Αναγνώστης (Γεώργιος), αξιωματικός-υποοπλαρχηγός και ο Χρήστος, οπλίτης μετείχαν στην πολιορκία του Μεσολογγίου και σε άλλες πολεμικές επιχειρήσεις της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (1821-1927) και έπεσαν στο πεδίο των μαχών. 

 

 

ΠΗΓΕΣ

  • Κώνστας Κ., «Αιτωλοακαρνάνες Φιλικοί. Ονόματα μαρτυρημένα από επίσημες πηγές»,  Ηπειρώτικη Εστία, τ. 254-255, Ιούνιος-Ιούλιος  1973, σ. 337-343. Προσβάσιμο στην «Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων» στο  http://lib.uoi.gr/web/guest/periodika (ανάκτηση 10-10-2020).