Όνομα Αλφαβητικά

# Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Επιλέξτε το όνομα

Μαυρομιχάλης Κυριακούλης

Γόνος της ισχυρής οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων της Μάνης, που πρωταγωνίστησε στην επαναστατική και καποδιστριακή περίοδο. Στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης διακρίθηκε ως οπλαρχηγός για τη συμμετοχή του στις πολεμικές επιχειρήσεις αλλά σκοτώθηκε νωρίς, το 1822, στη μάχη της Σπλάτζας και τάφηκε στο Μεσολόγγι.

Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης γεννήθηκε στο Λιμένι της Μάνης το 1765. Ήταν γιός του Πιέρρου Μαυρομιχάλη και νεότερος αδερφός του Πετρόμπεη, προκρίτου της Μάνης. Ως οπλαρχηγός πήρε μέρος σε σημαντικές πολεμικές επιχειρήσεις. Ήταν αρχηγός του στρατού στη νικηφόρα μάχη στο Βαλτέτσι τον Μάϊο 1821. Μετά την άλωση της Τριπολιτσάς πέρασε στη Μεγαρίδα, τη Βοιωτία και την Αττική για να αναχαιτίσει τον οθωμανικό στρατό και να ενισχύσει την ένοπλη υπεράσπιση της Ανατολικής Στερεάς. Τον Ιανουάριο 1822 μαζί με τον ανιψιό του Ηλία πέρασε στην Εύβοια, για να επιστρέψει στην Πελοπόννησο μετά τον θάνατο του τελευταίου. Τον Μάιο 1822, ύστερα από συνεννοήσεις με τον Αλ. Μαυροκορδάτο, ο Κυριακούλης αποφάσισε να συμμετάσχει στην εκστρατεία κατά των Οθωμανών στην Ήπειρο. Μαζί με μικρό σώμα Μανιατών και τους Μεσολογγίτες του Ραζηκότσικα πέρασε στις ηπειρωτικές ακτές για να ενισχύσει τους πολιορκημένους Σουλιώτες στην Κιάφα. Στη μάχη της Σπλάτζας ο Κυριακούλης τραυματίστηκε θανάσιμα και απεβίωσε στις 16-7-1822. Η σορός του μεταφέρθηκε, με το πλοίο του Μεσολογγίτη Δ. Σιδέρη, στο Μεσολόγγι όπου τάφηκε μέσα σε βαρύ πένθος. Για τον θάνατό του έχει γραφτεί το παρακάτω δημοτικό τραγούδι:

Πετρόμπεης καθότανε ψηλά στο Πετροβούνι
κι εσφούγγιζε τα μάτια του μ΄ ένα χρυσό μαντήλι
-Τι έχεις Μπέη και χλίβεσαι και χύνεις μαύρα δάκρυα
-Σα με ρωτάς Κυριάκαινα και θέλεις για να μάθης
απόψε μου ΄ρθαν γράμματα από το Μεσολόγγι
τον Κυριακούλη σκότωσαν, τον πρώτο καπετάνιο
και στάζουνε τα μάτια μου και τρέχουν μαύρα δάκρυα.

 

 

ΠΗΓΕΣ

  • «Κυριακούλης Μαυρομιχάλης», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό, τ.6, Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1991, σ.102 -103. Λήμμα «Μαυρομιχάλη οικογένεια», Lexicon 1821, KENI  https://keni.panteion.gr/index.php/el/1821.
  • Αφιέρωμα «Η ναυτική ακμή του Μεσολογγίου στην πορεία του χρόνου» στην ηλεκτρονική σελίδα agriniopress προσβάσιμο στο www.agriniopress.gr/i-naftiki-akmi-tou-mesologgiou/ (ανάκτηση 13-4-2020).

Εικόνα: https://el.wikipedia.org/wiki/Κυριακούλης_Μαυρομιχάλης