Όνομα Αλφαβητικά

# Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Επιλέξτε το όνομα

Δρακάκης Ανδρέας

Δικηγόρος και λόγιος με καταγωγή από τη Σύρο, με συγγραφικό έργο που αναφέρεται κυρίως στην ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Γεννήθηκε στη Σύρο, όπου εξάσκησε τη δικηγορία έως το 1960, όταν εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Μελετητής της ιστορίας της ιδιαίτερης πατρίδας του και, γενικότερα, των Κυκλάδων, συνέγραψε βιβλία, μελέτες και πολλά άρθρα σε εφημερίδες. Μεταξύ 1934-1939 διετέλεσε Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμούπολης, επί δημαρχίας Ευάγγελου Ξοχάκη. Πρότεινε τότε τη μεταφορά σε μάρμαρο της γύψινης προτομής του Κανάρη -έργο του Γεώργιου Βιτάλη- και την τοποθέτησή της σε κεντρικό σημείο της πόλης. Κατά τους εορτασμούς για τα αποκαλυπτήρια της προτομής (25-26 Νοεμβρίου 1939), πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Ο Κανάρης και η Σύρος».
Τον Νοέμβριο του 2016 η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών και ο Σύνδεσμος Συριανών συνδιοργάνωσαν εκδήλωση τιμώντας το έργο του, είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του.

 

Έργα του, ενδεικτικά:

  • Η Σύρος επί Τουρκοκρατίας, Ερμούπολη 1948.
  • Ιστορία του Οικισμού της Ερμουπόλεως (Σύρας): Η Ερμούπολις (1826 -1827), Αθήνα 1983.
  • «Η οριζόντιος ιδιοκτησία εις τας Κυκλάδας», ανάτυπο, Εφημερίς των Ελλήνων Νομικών, 1959.
  • «Το πρώτον μνημείον του άταφου αγωνιστή», ανάτυπο, Επετηρίς Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, Αθήνα 1960.
  • «Μία εκατονταετηρίς- Η προ του λιμένος της Σύρου Ναυμαχία της “Ενώσεως”», ανάτυπο, Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών, Αθήνα 1968.
  • «Το ξεκίνημα του νεοελληνικού θεάτρου 1826-1861 (Ερμούπολις-Σύρα)», ανάτυπο, Δελτίον Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, τ. 22, Αθήνα 1979.

 

ΠΗΓΕΣ