Όνομα Αλφαβητικά

# Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Επιλέξτε το όνομα

Γεννάδιος Γεώργιος

Λόγιος, με σημαντικό εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και μετείχε στο κίνημα του Αλ. Υψηλάντη. Ανέλαβε πολιτικούς ρόλους στη διάρκεια της Επανάστασης ενώ πρωταγωνίστησε στη θεμελίωση εκπαιδευτικών θεσμών επί Καποδίστρια και Όθωνα.

Γεννήθηκε το 1786 στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης στις ακτές της Προποντίδας. Ο πατέρας του Αναστάσιος ήταν κληρικός με καταγωγή από τα Δολιανά της Ηπείρου, όπου επέστρεψε η οικογένεια μετά τον θάνατο του. Ο Γεώργιος σε ηλικία 11 χρονών στάλθηκε στο Βουκουρέστι υπό την προστασία ενός κληρικού θείου του. Εκεί μαθήτευσε στην Αυθεντική ή Ηγεμονική Σχολή (1769-1821). Συνέχισε τις σπουδές του στη Λειψία όπου σπούδασε ιατρική και φιλοσοφία.

Τέλη 1814 επέστρεψε στο Βουκουρέστι και εργάστηκε στην Αυθεντική Σχολή ως δάσκαλος υπό την εποπτεία του Νεόφυτου Δούκα, μέχρι το 1817. Έπειτα πήγε στη Οδησσό για να διδάξει στη σχολή της ελληνικής κοινότητας. Στην Οδησσό παρέμεινε μέχρι το 1820, όταν επέστρεψε στο Βουκουρέστι για να αναδιοργανώσει την Ακαδημία, όπως του ανέθεσε ο ηγεμόνας της Βλαχίας Αλ. Σούτσος. Εκείνη την περίοδο μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Έλαβε ενεργό μέρος στην επανάσταση που κήρυξε ο Αλ. Υψηλάντης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Μετά την κατάπνιξη του κινήματος κατέφυγε αρχικά στην Οδησσό και μετά στη Δρέσδη της Γερμανίας, όπου και σπούδασε θεολογία, ενώ συνέχισε να εξασκεί το επάγγελμα του δασκάλου κατ΄ οίκον.

Το 1824 ήρθε στο Ναύπλιο∙ προσπάθησε να συστήσει Κεντρικόν Σχολείον στο Άργος και Ελληνικόν Σχολείον στην Αθήνα. Μετά την πτώση του Μεσολογγίου (1826) οργάνωσε δημόσιο έρανο υπέρ του Αγώνα. Έλαβε μέρος ως πληρεξούσιος στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας (1827) και συμμετείχε στην κατάρτιση του Πολιτικού Συντάγματος της Τροιζήνος. Την περίοδο της διακυβέρνησης του Ιω. Καποδίστρια ανέλαβε την ίδρυση εκπαιδευτηρίων και δημόσιας βιβλιοθήκης στην Αίγινα. Παράλληλα ήταν διευθυντής του Κεντρικού Σχολείου μέχρι το 1854. Επίσης δίδαξε στο Αρσάκειο και στη Ριζάρειο Σχολή, καθώς είχε εκλεγεί καθηγητής στο Οθώνειο Πανεπιστήμιο από το οποίο παραιτήθηκε σύντομα. Το 1838 του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Λειψίας, μια τιμή που απονεμήθηκε πρώτη φορά σε Έλληνα. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, της Αρχαιολογικής Εταιρείας της Αθήνας και της Φυσιολογικής Εταιρείας. Άφησε αξιόλογο συγγραφικό έργο με σημαντικότερο τη Στοιχειώδη Εγκυκλοπαίδεια, (Αθήνα, 1832). Ήταν παντρεμένος με την Άρτεμη Μπενιζέλου, κόρη αθηναϊκής οικογένειας προκρίτων, με την οποία απέκτησε 8 παιδιά. Απεβίωσε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1854.

 

 

ΠΗΓΕΣ

  • «Γεννάδιος Γεώργιος», Lexicon 1821, KENI https://keni.panteion.gr/index.php/el/1821
  • «Γεννάδιος Γεώργιος», Μαθητική Υδρία. Μονοτονική Γενική Εγκυκλοπαίδεια. Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, τ. 3, Αθήνα, Αξιωτέλλης και Σια, 1992, σ. 835.
  • Η φωτογραφία είναι προσβάσιμη στο:
    http://pandektis.ekt.gr/pandektis/handle/10442/69161 , Εθνικόν Ημερολόγιον 3 (1863), σ. 26 (ανάκτηση 27/3/21)