Κατηγορία μνημείου

Πρόσωπο

Νομός

Πόλη

Προτομή Μπουμπουλίνας

Η προτομή της Μπουμπουλίνας στο Ναύπλιο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Αντώνη Καραχάλιο, άγνωστο ακριβώς πότε. Άγνωστο είναι και το πλαίσιο ανίδρυσης του μνημείου, ενώ η ανέγερση στον χώρο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1965 και 1967.

Η Μπουμπουλίνα απεικονίζεται μετωπικά, με τον κορμό περιορισμένο στο μπούστο. Στο σύνολό της, η απόδοση της μορφής είναι λιτή και αφαιρετική, με συνοπτική διατύπωση της ενδυμασίας. Το γλυπτικό ενδιαφέρον του δημιουργού, Αντώνη Καραχάλιου, επικεντρώνεται στο ολόγλυφο κεφάλι και στα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του προσώπου, δημιουργώντας ένα ψυχογραφικό πορτραίτο που μεταφέρει με σχηματικό τρόπο τα αναγνωρίσιμα -από την εικονογραφία και τις ιστοριογραφικές αφηγήσεις- εξωτερικά και, κυρίως, εσωτερικά χαρακτηριστικά της τιμώμενης. Με αγέρωχο παράστημα και επιβλητική έκφραση, η αρρενωπή και δυναμική καπετάνισσα ατενίζει τον ανοιχτό ορίζοντα. Το γνώριμο κεφαλομάντηλο ολοκληρώνει την ιδεαλιστική αναπαράσταση, περιβάλλοντας σφιχτά την υψηλή κώμη και τον λαιμό της ηρωίδας, ενώ στο πίσω μέρος οι καλοδουλεμένοι όγκοι των καλυμμένων μαλλιών προσδίδουν κίνηση με αρχιτεκτονική αρτιότητα. Η προτομή, από κράμα χαλκού, εδράζεται σε υψηλό μαρμάρινο βάθρο. Η σημερινή εικόνα του μνημείου παρουσιάζει φθορές από το πέρασμα του χρόνου.

Η προτομή ανεγέρθηκε στο Ναύπλιο προς τιμήν της ηρωίδας για τη συμμετοχή της στον θαλάσσιο αποκλεισμό και την πρώτη πολιορκία του Ναυπλίου. Από την έρευνα δεν εντοπίστηκαν στοιχεία για την πατρότητα της πρωτοβουλίας και την παραγγελία του μνημείου ούτε και για την ακριβή χρονολογία τοποθέτησής του στον χώρο, όπου βρίσκεται και σήμερα. Με βεβαιότητα μπορεί να ειπωθεί μόνο ότι η προτομή τοποθετήθηκε μετά τις 23 Σεπτεμβρίου 1965 και πριν από τη λήξη του 1967, σε μία περιοχή υποβαθμισμένη.

 ΑΚΡΙΒΗΣ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ [ΠΕΡΙΟΧΗ]

Συμβολή οδών Αριστ. Ωνάση (συνέχεια οδού Μπουμπουλίνας) και Εμμ. Σοφρώνη. Ναύπλιο

emm sofroni Nafplio

Η οριοθέτηση στο παραπάνω χρονικό διάστημα προκύπτει από το περιεχόμενο της συζήτησης στη συνεδρίαση της 8/1/1968 του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλίου, επί του αιτήματος του Λιμεναρχείου για παραχώρηση οικοπέδου προκειμένου να ανεγερθεί ιδιόκτητο κτήριο της υπηρεσίας. Το αίτημα διατυπώθηκε πρώτη φορά στις 11/12/1965, με έγγραφο του Λιμεναρχείου προς το Λιμενικό Ταμείο Αργολίδας. Όμως το Λιμενικό Ταμείο είχε από τις 23/9/1965 παραχωρήσει το οικόπεδο στη Σχολική Εφορεία Γυμνασίου θηλέων Ναυπλίου, αν και τελικά, μετά τη σχετική εγκριτική απόφαση της Νομαρχίας Αργολίδας, ένα μέρος του διεκδικούμενου χώρου παραχωρήθηκε στο Γυμνάσιο και το υπόλοιπο διαμορφώθηκε σε πάρκο, όπου τοποθετήθηκε η προτομή της Μπουμπουλίνας. Το Λιμεναρχείο επανήλθε με αίτημα στις 10/11/1967, με την παράκληση να παραχωρηθεί ο χώρος όπου βρισκόταν η προτομή της Μπουμπουλίνας ή το σημείο όπου βρίσκονταν τα αποχωρητήρια, με το πρόσθετο επιχείρημα ότι «διά της κατεδαφίσεως του ήδη υπάρχοντος κτιρίου θα εκλείψη η υφισταμένη ασχημία δεδομένου ότι στο σημείο ευρίσκεται και ο Σταθμός ανεφοδιασμού των θαλαμηγών, οι επιβάται των οποίων σχηματίζουν την πλέον δυσάρεστον γνώμην διά τον λιμέναν μας εκ της αναδιδομένης οσμής εκ των αποχωρητηρίων» (Πηγή 1).

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι κατά την τοποθέτηση του μνημείου της Μπουμπουλίνας, η περιοχή ήταν υποβαθμισμένη. Εκτός από τα αποχωρητήρια, στο σημείο βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις των προσκόπων της πόλης, ένα παράπηγμα που γκρεμίστηκε το 1966, προκειμένου να ευπρεπιστεί ο χώρος ενόψει της άφιξης του βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄(Πηγή 2). Ίσως αυτό να εξηγεί την ανυπαρξία στοιχείων για τα εγκαίνια του μνημείου.

 

 

 

ΕΝΕΠΙΓΡΑΦΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

 

Πρόσοψη βάσης:   ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ
1771-1895

Αριστερή πλευρά προτομής: Α. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

 

 

 

ΛΟΙΠΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

                                                                                                              

ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ / ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

  1. Δήμος Ναυπλίου, Πρακτικά Δημοτικού Συμβουλίου, περ. ΙΓ΄, συν. 1η, 8/1/1968, σ. 200-201.
  2. εφ. Σύνταγμα (Ναύπλιο), αρ. φ. 2974, 21/5/1966.

 

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

 

  1. “Η προτομή της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας στο Ναύπλιο», ιστολόγιο Οδός Ελλήνων, στο https://odosell.blogspot.com/2013/01/blog-post_5569.html (ανάρτηση: 4/1/2013 – ανάκτηση: 14/10/2020).
  2. “Φωτογραφίες από την προτομή της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας στο Ναύπλιο», ιστολόγιο Οδός Ελλήνων, στο https://odosell.blogspot.com/2012/10/blog-post_1133.html (ανάρτηση: 31/10/2012 – ανάκτηση: 14/10/2020).

 

 

 

end faq