Κατηγορία μνημείου

Πρόσωπο

Νομός

Πόλη

Μνημείο Γάλλων Φιλελλήνων

Το μνημείο για τους Γάλλους φιλέλληνες ανεγέρθηκε με χορηγία του Νικόλαου Κωτσάκη, αποκαλύφθηκε στις 20 Ιουλίου 1903 και τοποθετήθηκε στην ομώνυμη πλατεία Φιλελλήνων στο Ναύπλιο.

Η δημιουργία του μνημείου για τους Γάλλους φιλέλληνες πεσόντες που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας στη διάρκεια της Επανάστασης έγινε με χορηγία του εφέτη Νικόλαου Κωτσάκη και ανεγέρθηκε στην πλατεία Φιλελλήνων που δημιουργήθηκε μετά την κατεδάφιση του προμαχώνα του Μόσχου το 1866, μπροστά από την παλιά πόλη στο λιμάνι. Ο σχεδιασμός του μνημείου έγινε στο Παρίσι από τους Βεζώ και Δεβέρν, αλλά υλοποιήθηκε στην Αθήνα στο μαρμαρογλυφείο Χαλδούπη. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πραγματοποιήθηκαν στις 20 Ιουλίου 1903 (Πηγή 1) και τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Ν. Κωτσάκης (Πηγή 2).

Ο μαρμάρινος οβελίσκος, κατασκευασμένος από γκρίζο μάρμαρο εδράζεται σε ένα ψηλό βάθρο. Στη μια πλευρά του βάθρου βρίσκεται στρογγυλό ανάγλυφο με τη μορφή μεταλλίου. Στο μετάλλιο αναπαρίστανται δύο ανάγλυφες προσωποποιήσεις της Ελλάδας που στεφανώνει τη Γαλλία ως Αθηνά και Δημοκρατία.Στην πλαϊνή μεριά του βάθρου υπάρχει μαρμάρινη πλάκα με χαραγμένο ένα κλαδί δάφνης (που σήμερα δεν είναι ορατό στον θεατή). Στην άλλη του πλευρά κοσμείται με επιγραφή όπου αναφέρονται ο στρατάρχης Μαιζόν, ο στρατηγός Φαβιέρος, ο ναύαρχος Δεριγνύ, οι ναύτες και οι στρατιώτες της Γαλλίας.

 ΑΚΡΙΒΗΣ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ [ΠΕΡΙΟΧΗ]

Πλατεία Φιλελλήνων. Ναύπλιο

plateia filellinon Nafplio

 

 

 

 

 

 

 

  

ΕΝΕΠΙΓΡΑΦΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

 

(στο μετάλλιο του βάθρου): Η ΕΛΛΑΣ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

(στην άλλη πλευρά του βάθρου): A LA MEMOIRE/ DU MARECHAL MAISON/ DU GENERAL FABVIER/ DE L' AMIRAL DE RIGNY/ ET/ DES MARINS ET SOLDATS DE FRANCE/ MORTS/ POUR L' INDEPENDANCE/ HELLENIQUE/ LA PATRIE/ ET LA LIBERTE (Στη μνήμη του Στρατάρχη Μαιζόν, του Στρατηγού Φαβιέρου και του Ναυάρχου Δεριγνύ και στους ναύτες και στρατιώτες της Γαλλίας που πέθαναν για την ελληνική ανεξαρτησία, την πατρίδα και την ελευθερία),

(στις κάτω πλευρές του βάθρου): ΒΕΖΩ – ΔΕΒΕΡΝ/ ΕΝ ΠΑΡΙΣΙΟΙΣ ΕΞΕΠΟΝΗΣΑΝ/ Ι.Γ. ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ/ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΑΠΕΙΡΓΑΣΑΤΟ/ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΚΩΤΣΑΚΗΣ/ ΑΝΗΓΕΙΡΕΝ/ 1903

 

 

ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Εικόνα 1: Τίτλος: Μνημείο φιλελλήνων, 1895.

Εικόνα 2: Μνημείο φιλελλήνων, 1940.

Πηγές εικόνων: Παλαιές φωτογραφίες του Ναυπλίου, προσβάσιμο στο https://nafpliooldphotos.gr/


 

 

ΛΟΙΠΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

 

                                                                                                              

ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ / ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

  1. Γ.Α.Κ.-Αρχεία Νομού Αργολίδος, Φ. Ε/9, «Περί τελετών και πανηγύρεων και διαγωνισμάτων», 1903
  2. Κωτσάκης Νικόλαος Γ., Προσφώνησις Νικολάου Γ. Κωτσάκη επί τοις αποκαλυπτηρίοις του μνημείου δαπάναις αυτού εν Ναυπλίω ιδρυθέντος εν έτει 1903: τη μνήμη του στρατάρχου Maison, στρατηγού Fabvier ναυάρχου de Rigny και των ναυτών και στρατιωτών της Γαλλίας πεσόντων υπέρ της ελληνικής ανεξαρτησίας, Εν Αθήναις: Τυπογραφείον "Εστία", Κ. Μαίσνερ και Ν. Καργαδούρη, 1903. -7 σ. ; 28 3κ.

 

 

end faq