Όνομα Αλφαβητικά

# Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Επιλέξτε το όνομα

Καλακαλλάς Γιώργος

Ο Γιώργος Καλακαλλάς γεννήθηκε το 1938 στον Τύρναβο. Σπούδασε γλυπτική στη σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο του Γιάννη Παππά.

Το τελευταίο έτος των σπουδών του παρακολούθησε μαθήματα χαλκοχυτικής και γυψοτεχνίας στο εφηρμοσμένο εργαστήριο της σχολής. Καθ’ όλη την διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).  Επίσης έλαβε υποτροφία από το Υπουργείο Παιδείας και το τότε βασιλικό ίδρυμα για την μελέτη της Μεταβυζαντινής και Λαϊκής Τέχνης για ένα χρόνο στο Πήλιο και για δύο χρόνια στα Ζαγοροχώρια, το 1959 έως το 1962. Από το 1965 ως το 2005 δίδαξε στην Έδρα Πλαστικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το 1997 έγινε Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ. Έχει φιλοτεχνήσει μνημεία για δημόσιους χώρους και έχει κερδίσει βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, όπως το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Burckhardt το 1974 και το Αργυρό Μετάλλιο ECU στις Βρυξέλλες το 1993. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 140 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και περί τις 90 εκθέσεις στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρεται η Έκθεση Σπουδαστών της Σχολής Αρχιτεκτόνων στην Γκαλερί «Titanium», που οργάνωσε ο Γ. Καλακαλλάς το 1995, με τίτλο «Πλαστικές Δημιουργίες Σπουδαστών Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.» και αφορούσε εργασίες φοιτητών, που έγιναν στα πλαίσια των μαθημάτων που δίδασκε ο ίδιος.  Από την Έκθεση αυτή εκδόθηκε το βιβλίο «Πλαστικές Δημιουργίες Σπουδαστών Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.», Αθήνα 1995, έκδοση Ε.Μ.Π. Σημαντικός αριθμός έργων του βρίσκονται επίσης σε μουσεία, πινακοθήκες, ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές. Το 2005 πήρε μέρος στον Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό και Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, όπου κέρδισε το Πρώτο Βραβείο για το έργο του «Παγκόσμιο Φιλί», που τοποθετήθηκε στο Δίστομο. Η γλυπτική δημιουργία του χαρακτηρίζεται από ποικιλία, τόσο θεματική όσο και υφολογική.

 

Πηγές

Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα του Καλακαλλά  Γιώργου, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π, προσβάσιμο στο http://www.arch.ntua.gr, προσπέλαση 23/1/2019.
Αφιέρωμα στον γλύπτη Γιώργο Καλακαλλά, προσβάσιμο στο http://www.athinalidi.gr,  προσπέλαση 23/1/2019.
Καλακαλλάς Γιώργος, προσβάσιμο στο http://www.nationalgallery.gr, προσπέλαση 23/1/2019.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Γύζης Τηλέμαχος Ξανθόπουλος Ηρακλής »