Όνομα Αλφαβητικά

# Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Επιλέξτε το όνομα

Καπάνταης Βάσος

Βραβευμένος γλύπτης της μεταπολεμικής περιόδου, συγγραφέας και ποιητής, με καταγωγή από την Πέργαμο της Μικράς Ασίας. Το έργο του έχει επηρεαστεί από τη μικρασιατική καταγωγή του και την εμπειρία της προσφυγιάς. 

KapantaisΓεννήθηκε το 1924 στην Μυτιλήνη όπου και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του έως τον θάνατο του πατέρα του. Κατόπιν με την μητέρα του μετακινήθηκαν στην Αθήνα και εγκαταστάθηκαν αρχικά στον Νέο Φάληρο και ύστερα στην Νέα Σμύρνη όπου φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή. Σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) κατά την ταραγμένη δεκαετία του 1940 (1942-1947), θητεύοντας πλάι σε εξέχοντες δασκάλους όπως οι γλύπτες Μιχαήλ Τόμπρος και Κώστας Δημητριάδης. Παράλληλα, σπούδασε και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τιμήθηκε με βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς γλυπτικής και με τιμητικά διπλώματα σε διεθνείς εκθέσεις. Ο Β. Καπάνταης υπήρξε καλλιτέχνης με πλούσιο και πολυθεματικό έργο και ενδιαφέροντα τα οποία επηρεάστηκαν και μεταπλάστηκαν από την εμπειρία της προσφυγιάς και μια διαρκή καταφυγή στην πατρίδα των γονιών του Μικρασία. Τις μνήμες και προσλήψεις του τόπου καταγωγής του, τις εμπλούτισε και τις απέδωσε με στοιχεία από την αρχαϊκή τέχνη χρησιμοποιώντας λιτές και καθαρές μορφές. Στο πλαίσιο αυτό φιλοτέχνησε το γλυπτό που κοσμεί την Εστία Νέας Σμύρνης, το μαρμάρινο Ηρώο της Περγάμου (1978), και το άγαλμα από μέταλλο και μάρμαρο Σμύρνα (1985). Φιλοτέχνησε ακόμα και την προτομή του αγωνιστή της Άλωσης της Τριπολιτσάς Μανώλη Δούνια στον περίβολο του ιερού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Τρίπολη (θέση Πύλης Ναυπλίου). Στην ίδια συνάφεια εξέδωσε και τις ποιητικές συλλογές Εν Περγάμω (1953) και Τη Κύπρω (1975), ενώ μετά το θάνατό του εκδόθηκε η μελέτη του Η Ειρηνική Παλιννόστηση του Ελληνισμού στη Μικρασία (1992). Aσχολήθηκε επίσης συστηματικά με την χάραξη μεταλλίων. Πέθανε στην Αθήνα το 1990.

 

 

ΠΗΓΕΣ

 

  • «Βάσος Καπάνταης» , βιογραφικό σημείωμα δημοσιευμένο στον ιστότοπο της Εθνικής Πινακοθήκης, προσβάσιμο στο https://www.nationalgallery.gr/el/zographikh-monimi-ekthesi/painter/kapantais-basos.html (ημερομηνία ανάκτησης 25/08/2020)
  • «Βάσος Καπάνταης», αυτοβιογραφικό σημείωμα δημοσιευμένο στην βάση eikastikon.gr προσβάσιμο στο http://www.eikastikon.gr/glyptiki/kapantahs_cv.html (ημερομηνία ανάκτησης 25/08/2020)
  • «Βάσος Καπάνταης» , βιογραφικό σημείωμα στην βάση biblionet, προσβάσιμο στο https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=12977 (ημερομηνία ανάκτησης 25/08/2020)
  • Αντωνία Γιαννουδάκη, Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Ίδρυμα Ευριπίδη Κουτλίδη. Η συλλογή νεοελληνικής γλυπτικής και η ιστορία της 1900-2006 (διδακτορική διατριβή), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Τομέας Ιστορίας της Τέχνης, Θεσσαλονίκη 2009 διαθέσιμη στο http://ikee.lib.auth.gr/record/115849 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Λεοντής Ευστάθιος Παλαιολόγος Κωνσταντίνος »