Όνομα Αλφαβητικά

# Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Επιλέξτε το όνομα

Καντζιλιέρης Ηλίας

Γλύπτης με σπουδές στην Αθήνα και τη Ρώμη. Ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με ιστορικά θέματα και πρόσωπα, τα οποία απέδωσε με ιδεαλιστική και ηρωική διάθεση.

Γλύπτης με σπουδές στην Αθήνα και τη Ρώμη. Ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με ιστορικά θέματα και πρόσωπα, τα οποία απέδωσε με ιδεαλιστική και ηρωική διάθεση.

Γεννήθηκε το 1947 στην Αρτεμισία Καλαμάτας. Μεταξύ 1967-1971, σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, δίπλα στον Γιάννη Παππά. Ως τελειόφοιτος, εργάστηκε κοντά στον Β. Βασιλειάδη σε σκηνικά ανάγλυφα για την Επίδαυρο. Με υποτροφία του ΕΟΜΜΕΧ συνέχισε τις σπουδές του στην Accademia di Belle Arti στη Ρώμη (1974-75), στο εργαστήριο του P. Faccini. Από το 1977 δίδαξε ελεύθερο σχέδιο στη Σιβιτανίδειο Σχολή, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως ελεύθερος επαγγελματίας. Υπήρξε ενεργό μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε) και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Γλυπτών. Εκτός από τη γλυπτική, ασχολήθηκε και με την εφαρμοσμένη κεραμική αλλά και τη ζωγραφική. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έζησε στο Λυγουριό Ναυπλίας. Στο διάστημα αυτό φιλοτέχνησε έξι πίνακες ζωγραφικής με γενικό τίτλο «Νυκτερινά τοπία», καθώς και τις προτομές της Μαρίας Πολυδούρη και του Κ. Καψάσκη. Πέθανε το 2000.

Δεξιοτέχνης στη διαχείριση του φωτός, πλάθει όγκους που προσδίδουν στα γλυπτά του παραστατικότητα και ευαισθησία. Δούλεψε πάνω σε διάφορα υλικά (ξύλο, μάρμαρο, τερακότα, γύψο), φιλοτεχνώντας κυρίως πορτραίτα και φιγούρες ιστορικών προσώπων, στα οποία απέδωσε ηρωική διάσταση. Μαρμάρινες και ορειχάλκινες προτομές ηρώων του 1821 κοσμούν διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως του Δημήτριου Πλαπούτα στο Ναύπλιο, και των οπλαρχηγών Μητροπέτροβα και Καραγιάννη, στην Άνω Μέλπεια Μεσσηνίας και στις Καρυές Αρκαδίας αντιστοίχως.

Διοργάνωσε ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε πανελλήνιους διαγωνισμούς απέσπασε βραβεία και διακρίσεις, ενδεικτικά: Α΄ βραβείο για τον μαρμάρινο ανδριάντα Ρήγα Φεραίου (Βελεστίνο) και Β΄ βραβείο για τον ανδριάντα του Ανδρέα Συγγρού και την προτομή του μακεδονομάχου Παππά. Βραβεύτηκε, επίσης, σε ομαδική έκθεση στην Ubria, το 1984.   

 

ΠΗΓΕΣ

«Ηλίας Καντζιλιέρης», Βικιπαίδεια, προσβάσιμο στο https://el.wikipedia.org/wiki/Ηλίας_Καντζιλιέρης  (ανάκτηση: 23/10/2020).

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σακελλαρίου Φάνης Παπαγιάννης Θεόδωρος »