Όνομα Αλφαβητικά

# Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Επιλέξτε το όνομα

Λουκόπουλος Κλέαρχος

Από τους πρωτοπόρους της αφηρημένης γλυπτικής στην Ελλάδα, με έργο που διακρίνεται από διάθεση για πειραματισμό, ιδιαίτερα κατά την τελευταία περίοδο της δημιουργίας του όταν ενσωμάτωνε νέα υλικά και καθημερινά αντικείμενα στη γλυπτική του. Ο Λουκόπουλος (1908-1995) έλαβε μέρος σε διεθνείς και ελληνικές εκθέσεις, ενώ γλυπτό του υπάρχει στον σταθμό Εθνική Άμυνα του Μετρό της Αθήνας.

Loukopoulos klearchos

Γεννήθηκε στο Θερμό Αιτωλίας 1908 και απεβίωσε στην Αθήνα το 1995. Σε νεαρή ηλικία διδάχθηκε τις πρώτες του γνώσεις στο σχέδιο και τη ζωγραφική από τον Κωνσταντίνο Μαλέα. Φοίτησε για τρία χρόνια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε βιολί στο Εθνικό Ωδείο και παρακολούθησε μαθήματα θεάτρου. Το 1934 πήγε στο Παρίσι, όπου σπούδασε γλυπτική στην Académie Colarossi και μαθήτευσε στο εργαστήριο του Αθανάσιου Απάρτη (1939). Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος τον ομάδων «Αρμός» (1949-1950),  «Άλφα» (1950), «Ομάδα για την επικοινωνία και την εκπαίδευση στην Τέχνη» (1976) και «Σύνδεσμος Σύγχρονης Τέχνης». Επηρεασμένος από τον δάσκαλό του Θωμά Θωμόπουλο μελέτησε την αρχαία ελληνική γλυπτική. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία με παραστατικά, ανθρωπομορφικά έργα σε πωρόλιθο ή μάρμαρο. Προς το τέλος της δεκαετίας του 1950 επιλέγει το μέταλλο ως βασικό υλικό του, ενώ οι μορφές του γίνονται όλο και πιο αφαιρετικές. Το 1958 προχώρησε στην αφαίρεση κι έτσι απέκτησε τη θέση του μεταξύ των πρωτοπόρων της αφηρημένης γλυπτικής στην Ελλάδα. Τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου του, σε όλες τις εξελικτικές του φάσεις, είναι η λιτότητα των γραμμών, η στιβαρή δομή των συνθέσεων και η αυστηρά ισορροπημένη διάταξή τους στο χώρο. Τα προϊστορικά (μυκηναϊκά) και αρχαϊκά έργα επαλήθευαν, για τον Λουκόπουλο, τη διάθεση για καθαρές κονστρουκτιβιστικές συνθέσεις. Η δομή στα γλυπτά του είναι μνημειακή με τον χαρακτήρα του «Κυκλώπειου», ακόμα και στα μικρά του σχήματα. Στα έργα του σπάνια αναφερόταν στην πραγματικότητα και όταν το έκανε είχε ειρωνική διάθεση όπως στο έργο του «Σύγχρονο Απολίθωμα», το 1975, με το απολίθωμα μιας φιάλης με γάλα.

Κατά τη δεκαετία του ’60, καθώς ολοκλήρωνε τη στροφή του προς την αφαίρεση, συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη και δημιούργησε μια σειρά μνημειακών συνθέσεων για τα ξενοδοχεία Ξενία του Ε.Ο.Τ. σε διάφορες ελληνικές πόλεις. Στην πρώτη ατομική του έκθεση στην Αθήνα (1972, Ελληνοαμερικανική Ένωση) παρουσίασε τα γλυπτά του σε ένα αρχιτεκτονικό περιβάλλον, με τη συνοδεία ηλεκτρονικής ηχητικής σύνθεσης του Μιχάλη Αδάμη. Η διάθεσή του για πειραματισμό και ανανέωση συνεχίστηκε μέχρι και την τελευταία περίοδο της δουλειάς του, όταν επιχείρησε να ενσωματώσει νέα υλικά και καθημερινά αντικείμενα στη γλυπτική του.

Έχει τιμηθεί με μετάλλιο στην Πανελλήνια Έκθεση του 1948 και με το βραβείο του ελληνικού τμήματος της AICA (1963). Το 1971 πήρε υποτροφία του ιδρύματος Ford ενώ το 1972 αρνήθηκε το Α΄ Κρατικό Βραβείο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς το δικτατορικό καθεστώς. Άρθρα του για την τέχνη έχουν δημοσιευτεί στον ελληνικό Τύπο. Ατομικές εκθέσεις του παρουσιάστηκαν κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ συμμετείχε σε πάνω από 35 ομαδικές και διεθνείς διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας (1956 και 1966), στις Μπιενάλε του Saο Paulo και της Αλεξάνδρειας (1959) και έλαβε μέρος στα Europalia (Βέλγιο 1982). Το 1997 διοργανώθηκε αναδρομική έκθεσή του στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το 2000, το έργο του «Στήλη» τοποθετήθηκε στον σταθμό Εθνική Άμυνα του αθηναϊκού Μετρό. Το 2006 παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) και στη Σίφνο, η έκθεση-αφιέρωμα με τίτλο «Λουκόπουλος: Ο Γλύπτης-Οικοδόμος, Ψήγματα Πορείας».

 

 

 

 

ΠΗΓΕΣ

 

Στέλιος Λυδάκης, Οι Έλληνες γλύπτες. Η νεοελληνική γλυπτική ιστορία – τυπολογία- λεξικό γλυπτών, τ. 5, Αθήνα, Μέλισσα, 1976, σ. 379-381.

«Λουκόπουλος Κλέαρχος (1906 - 1995)», ιστότοπος στο διαδίκτυο, Ινστιτούτο σύγχρονης ελληνικής τέχνης, http://dp.iset.gr/artist/view.html?id=1841 (προσπέλαση 6-2-2020).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κοτζιαμάνης Νικόλαος Ρόμπολας Βαγγέλης »