Όνομα Αλφαβητικά

# Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Επιλέξτε το όνομα

Κοτζιαμάνης Νικόλαος

Κύπριος γλύπτης και ζωγράφος, εγκατεστημένος στο Λονδίνο, γνωστός για τον επιβλητικό ανδριάντα του Μακαρίου Γ΄ στην Κύπρο και την προτομή του Γεωργίου Παπανδρέου στην Αθήνα.

Kotziamanis nikolaos1

Ο Νικόλαος Κοτζιαμάνης είναι σύγχρονος Κύπριος γλύπτης και ζωγράφος. Γεννήθηκε στην περιοχή της Μόρφου στην Κύπρο το 1946. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Μόρφου, σπούδασε στην Αγγλία τέχνη και σήμερα εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται στο Λονδίνο. Στην Κύπρο είναι γνωστός κυρίως από ανδριάντες του αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' που φιλοτέχνησε κατά τα τελευταία χρόνια. Ο κολοσσιαίος ορειχάλκινος ανδριάντας (ύψους περί τα 10 μ.) του αρχιεπισκόπου και προέδρου Μακαρίου Γ' στήθηκε το 1987 στον περίβολο του αρχιεπισκοπικού μεγάρου στη Λευκωσία. Ο ανδριάντας αφαιρέθηκε το 2008 από τον περίβολο της Αρχιεπισκοπής και μεταφέρθηκε στο Θρονί, στον Κύκκο, όπου είναι και ο τάφος του Μακαρίου. Ο Νίκος Κοτζιαμάνης είναι επίσης γνωστός από την τεράστια μπρούντζινη προτομή του Γεωργίου Παπανδρέου (Καστρί, Αθήνα) και από άλλα έργα του ανάμεσα στα οποία και το άγαλμα της Ελευθερίας στην πόλη του Μεσολογγίου. Ατομικές εκθέσεις έργων του οργάνωσε στη Μόρφου, στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Μετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ και αλλού.

 

 

 

 

ΠΗΓΕΣ

 

«Νικόλαος Κοτζιαμάνης», προσωπικός ιστότοπος στο διαδίκτυο, Nikolaos Kotziamanis, http://www.kotziamanis.com/ (προσπέλαση 6-2-2020).

«Νικόλαος Κοτζιαμάνης», ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια της Κύπρου, Polignosi, http://www.polignosi.com/cgibin/hweb?-A=5992&-V=limmata (προσπέλαση 6-2-2020).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παπασάικας Βασίλης Λουκόπουλος Κλέαρχος »