Όνομα Αλφαβητικά

# Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Επιλέξτε το όνομα

Κουβαράς Νικόλαος

Γλύπτης για τον οποίο διαθέτουμε ελάχιστες βιογραφικές πληροφορίες. Το έργο του, που αποτελείται κυρίως από προτομές και μνημεία, τοποθετείται στην περίοδο της  μετάβασης της ελληνικής γλυπικής από τον κλασικισμό στον μοντερνισμό.

 

Οι πληροφορίες που διαθέτουμε για τη ζωή και το έργο του είναι ελάχιστες. Γεννήθηκε το 1881. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Μέλος του Σωματείου των Ελλήνων Γλυπτών (1929) και μεταγενέστερα του σωματείου «Ομάς Ελλήνων Γλυπτών» (1946). Ασχολήθηκε κυρίως με τα μνημεία και τις προτομές. Ως καλλιτεχνικό δίδυμο με τον Γεώργιο Δημητρόπουλο φιλοτέχνησε την Αυξώ, ένα από τα 12 τσιμεντένια αγάλματα που τοποθετήθηκαν το 1934 στην πλατεία της Ομόνοιας, μνημειακό σύνολο που κατασκευάστηκε κατά παραγγελία του Δήμου Αθηναίων από μέλη του Σωματείου Ελλήνων Γλυπτών και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις μέχρι που αποσύρθηκε το 1937. Η καλλιτεχνική δημιουργία του είναι γνωστή από ελάχιστα γλυπτά του, ένα από τα οποία είναι η προτομή της Μαντώς Μαυρογένους στο Πεδίον του Άρεως.

Χρονολογικά, το έργο του Νικόλαου Κουβαρά τοποθετείται στην έναρξη της μακράς μεταβατικής περιόδου της ελληνικής γλυπτικής από τον κλασικισμό και τον ακαδημαϊσμό στον μοντερνισμό, και συνδέεται με τις πρώτες ανολοκλήρωτες προσπάθειες απομάκρυνσης από τους καθιερωμένους τύπους μέσα από πειραματικές αναζητήσεις και νέες μορφοπλαστικές διατυπώσεις στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής τέχνης.

 

 

ΠΗΓΕΣ

Λυδάκης Στ., Οι Έλληνες Γλύπτες, τ.5: Η νεοελληνική γλυπτική. Ιστορία-τυπολογία-λεξικό γλυπτών, Αθήνα, Μέλισσα, 1981, σ. 367.

Παυλόπουλος Δημήτρης, Ο γλύπτης Γεώργιος Ρήγας. Συμβολή στη μελέτη της νεοελληνικής γλυπτικής, Αθήνα, 2014, σ. 66-68, 190, 194.

Χρήστου Χρύσανθος, Κουμβακάλη-Αναστασιάδη Μυρτώ, Νεοελληνική Γλυπτική 1800 - 1940, Εμπορική Τράπεζα, Αθήνα 1982, σ. 87-88.

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ρούμπος Πέτρος Εμπειρίκου Νίνα »